Racquetball

Basis

Het doel is om 15 punten te halen. In essentie sla je met een klein balletje tegen een muur. Je tegenstander moet de bal ook tegen die muur slaan, maar de bal mag maar 1 keer stuiteren. Tijdens het spel mag de hele baan gebruikt worden (ook het plafond) . De serverende partij zal proberen punten te scoren en de ontvangende partij zal proberen de service terug te winnen. Punten kunnen alleen gemaakt worden door de serverende partij.

Racquetball kan op twee manieren worden gespeeld. Het enkelspel met in totaal twee spelers of het dubbelspel met in het totaal 2 teams van twee spelers op de baan. Een wedstrijd draait om twee gewonnen games. Een game gaat tot de 15 punten. Indien er na twee gespeelde games sprake is van een gelijkspel, dan zal een derde game (tiebreak) moeten worden gespeeld. Deze tiebreak gaat tot de 11 punten.

Speelveld

Racquetball is een flistsende racketsport, die wordt gespeeld in een afgesloten ruimte van 6.10 meter breed bij 6.10 meter hoog en bij 12.20 meter lang. De achtermuur wordt in het spel tot een hoogte van 3.65 meter gebruikt.

Belangrijkste spelregels

Kijk voor de belangrijkste spelregels op de site van de Nederlandse Racquetball Associatie.

Wat maakt Racquetball zo leuk?

Het kan een erg intensieve maar vooral spectaculaire sport zijn. Het is niet zozeer tegen een klein balletje aanrammen en hopen dat deze terugkomt. Het is een golvend spel waarbij vernuft en spelinzicht een grote rol spelen. Het ene moment sta je er compleet uitgeput bij, maar tijd om te herstellen heb je niet, anders was al die inspanning voor niets! Bekijk het filmpje bovenaan deze pagina maar eens.

Racquetball in Nederland

In Nederland kun je Racquetball op dit moment op twee plekken spelen: Westvliet Fitness- & Racketclub in Den Haag en Recreatiepark Bloemketerp in Franeker